Een toekomstbestendige cultuur – Nh1816 Verzekeringen

Naomi van Loon avatar

·

·

Hoe zorg je ervoor dat je organisatiecultuur toekomstbestendig is? Denken over cultuurverandering komt meestal voort uit een noodzaak om zaken te veranderen. Maar wat als gestelde doelen worden overtroffen en klanten zeer tevreden zijn?

Bij Nh1816 Verzekeringen kijken ze graag vooruit. Een heldere visie en duidelijke marktaanpak zijn bepalend geweest voor haar succes. Door persoonlijke aandacht voor de klant, specifiek te kiezen voor de particuliere markt en te werken met lokale financieel adviseurs is Nh1816 Verzekeringen de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleider op het gebied van particuliere schadeverzekeringen. Een organisatie waar medewerkers met trots over spreken en zich thuis voelen in de West-Friese nuchtere cultuur.

Met het succes kwam ook de groei. Om die groei mogelijk te maken werd nieuw talent uit andere windstreken aangetrokken en deden nieuwe generaties  hun intrede op de werkvloer. Onbedoeld en ongemerkt veranderde de cultuur van Nh1816 Verzekeringen, de cultuur die mede bepalend is geweest voor haar succes. Hoewel trots en betrokkenheid nog steeds sterk voelbaar zijn, zag de directie in deze verandering ook een mogelijke bedreiging voor het toekomstige succes van de organisatie.

Vooruitkijken is één, daarop anticiperen is een tweede.

Om die reden is een cultuurprogramma gestart, welke One2change mocht faciliteren. De centrale vraag was: Hoe kunnen we de betrokken cultuur, die bijdraagt aan het verdere succes van Nh1816 Verzekeringen, nieuw leven inblazen?

Met een frisse blik en een gedegen aanpak werd de hele organisatie onder de loep genomen. Het cultuurtraject startte bij de Directie en het Management Team. Zij hebben een voorbeeld rol en daarmee een grote invloed. Daarna de medewerkers, die de organisatie goed kennen en ook groot hebben zien worden.

Tijdens de sessies met de Directie en het Management Team en door de interviews met medewerkers ontstond voor alle partijen een helder beeld van zowel de huidige als de gewenste cultuur, alsook de uitdagingen die daaruit voortvloeien. Samen met het Management Team zijn vervolgens interventies geïdentificeerd die Nh1816 Verzekeringen dichterbij de gewenste cultuur gaan brengen. Door de interventies uit de organisatie zelf te laten komen, ontstond veel enthousiasme en betrokkenheid, wat leidde tot draagvlak en eigenaarschap.

De gedefinieerde interventies worden momenteel geïmplementeerd. Onderdelen daarvan komen terug in het leiderschapsprogramma, welke One2change dit najaar faciliteert.

Starten met cultuurdragers die een grote invloed hebben, inzicht geven en het creëren van betrokkenheid en eigenaarschap zijn kenmerkend voor de aanpak van One2change. Daarnaast streven wij altijd naar duurzame veranderingen. Die bereik je het beste als een organisatie, na een periode van begeleiding, leert om de verandering zelfstandig vast te houden en verder te brengen.


In hoeverre kijk jij vooruit? Weet je hoe toekomstbestendig jouw organisatiecultuur is en hoe je hierop kunt anticiperen?

Mocht je benieuwd zijn naar wat wij voor jou kunnen betekenen, dan komen graag een keer langs!

Laat hier je berichtje achter of bel 035-888 0289.